Main Wing - Villa Sawah Lebak in Bali

Open Dining Pavilion – Villa Sawah Lebak

Passing through the entrance corridor and into the villa grounds, guests encounter the beautiful open dining pavilion. This spacious, open-air dining space measures six meters by nine meters and is protected from sun and rain by a broad roof thatched with woven rattan paneling on the interior with the exterior roofed with kiln-fired tiles in the traditional Balinese style.

The Open Dining Pavilion of Villa Sawah Lebak

The Open Dining Pavilion of Villa Sawah Lebak

Panoramic views of the beautiful 25-meter pool and manicured grounds surround the Open Dining Pavilion, the sounds of birds and the calls of tree frogs and crickets the only sounds to be heard while dining here. The main dining table is carved from rugged suar wood and stretches a full four meters – with seating suitable for up to twelve guests.

The view from the Open Dining Pavilion of Villa Sawah Lebak

The view from the Open Dining Pavilion of Villa Sawah Lebak

Stout columns hewn from antique ironwood form the supports for the pavilion roof – the beautiful ceiling of bangkirai wood remains exposed to reveal its natural elegance. A carefully curated selection of antique and custom-made furniture accents the breezy ambiance of the pavilion, which has a floor finished with charcoal-grey andesite slabs. A wall of solid stone divides the open living space from the nearby kitchen.

We welcome you to continue your exploration of the amenities available to you at Villa Sawah Lebak – your perfect home base in Bali.

Open Living Pavilion

Adjacent to the Open Dining Pavilion and connected by a decorative koi pond with lotus flowers and tilapia fish, the Open Living Pavilion is the perfect place to curl up with a favorite book for a relaxing afternoon or join friends and family for an after-dinner nightcap.

The Open Living Pavilion of Villa Sawah Lebak has beautiful views of the pool and grounds

The Open Living Pavilion of Villa Sawah Lebak has beautiful views of the pool and grounds

Linked by an antique ironwood bridge, the Open Living Pavilion also shares a stunning panoramic view of the 25-meter pool, Pool Pavilion, and manicured grounds of the villa property. Identical in size to the Open Dining Pavilion, the Open Living Pavilion measures a spacious six meters by nine meters and is shaded from sun and rain by a traditional Balinese-style roof thatched with woven rattan paneling on the interior with the exterior roofed with kiln-fired roof tiles in the traditional Balinese style. Antique ironwood beams also form the supports for the pavilion roof – and the beautiful five-meter high ceiling of bangkirai wood is exposed to reveal the natural beauty of these indigenous materials.

Architectural drawings of the Villa Sawah Lebak grounds in Bali

A casual arrangement of custom-made coffee tables, comfortable sofas, and solid stone stools invite guests to spend time together in this inviting and relaxing space. The fully-stocked bar of Villa Sawah Lebak is located within the Open Living Pavilion, a riverstone enclosure featuring an extensive wine bar, a selection of imported spirits, and a beautifully matched set of antique wooden panels that have been designed as the front doors to the bar area.

The Open Living Pavilion at sunrise

The Open Living Pavilion at sunrise

The floor of the Open Living Pavilion is also finished with charcoal-grey andesite slabs and the space is accented with the red and yellow hues of tropical flowers such as the bird of paradise contained within beautiful handmade vases.

Indoor Dining Room

For special or formal occasions, guests at Villa Sawah Lebak can choose to dine in the Indoor Dining Room – a fully enclosed, air-conditioned space which features a beautiful handmade dining table of teak wood and tiles of charcoal-grey andesite stone with seating for up to twelve guests.

Accessible via the main corridor of Villa Sawah Lebak which connects the primary living areas of the property, the Indoor Dining room is fronted by an exquisite Javanese bench placed within a widened section of the corridor area.

The Indoor Dining Room of Villa Sawah Lebak features views of the grounds

The Indoor Dining Room of Villa Sawah Lebak features views of the grounds

The tranquil koi pond and manicured grounds are visible through the floor-to-ceiling glass façade of the dining area, creating a wonderful outdoor ambiance for the diners within. Three decorative niches stretch from floor to ceiling and are accented with stone pedestals upon which a curated set of antique pieces are placed. Glass windows within the niches provide views of the adjacent patio garden area, further enhancing the open-air ambience of this beautiful dining space.

The five meter ceiling of the Indoor Dining room extends all the way to the exposed roof structure, built from beautiful bangkirai wood and thatched with local rattan weavings. A service corridor connects the Indoor Dining Room to the kitchen of Villa Sawah Lebak and is accessible for the live-in staff who are on hand to prepare and serve the meals here.

Kitchen & Pantries

Located centrally within the primary living spaces of Villa Sawah Lebak is the fully equipped kitchen and climate-controlled pantry area. Measuring a spacious five meters by five meters, the kitchen area is bathed in natural light from two panoramic windows on either side of the room, allowing a pleasant breeze to flow through the space while meals are prepared.

The spacious kitchen of Villa Sawah Lebak

The spacious kitchen of Villa Sawah Lebak

A central food preparation island topped with restaurant-quality pressed acrylic and equipped with a dedicated sink and utensil storage area provides plenty of room for the creation of wonderful meals for the enjoyment of Villa Sawah Lebak guests. The kitchen is also equipped with two large counters topped with pressed acrylic along each wall that also serve as areas for food preparation. Just adjacent to the main kitchen area is an air-conditioned pantry to ensure the fresh storage of food for the villa. A connecting door leads from the kitchen area into the laundry room and in-house staff quarters.

Architectural drawings of the Villa Sawah Lebak grounds in Bali

Spa Room

Located at the north end of the Grand Corridor of Villa Sawah Lebak is the dedicated in-house spa-room. Fully equipped with a pair of massage tables, the spa room provides guests and residents with the luxury of massage treatment within the villa grounds. The immersive experience of relaxation here is enhanced by a pair of floor-to-ceiling windows which provide views of the garden outside.

The spa room is adjacent to the Guest Wing of Villa Sawah Lebak

The spa room is adjacent to the Guest Wing of Villa Sawah Lebak

Upstairs Study Rooms

Adjacent to the front gate of Villa Sawah Lebak is a recessed stairway to access a pair of upstairs study rooms located within the main wing of the villa. These study areas are both a spacious five meters by five meters, bathed in natural light by a large bay window. The upstairs study rooms feature handmade bookshelves integrated into the wall and built to accommodate a selection of books and memorabilia. The study rooms also incorporate recessed benches into the bay window alcoves, creating a pleasant space for reading or conversation.

The Upstairs Study area of Villa Sawah Lebak

The Upstairs Study area of Villa Sawah Lebak

If more bedrooms are needed, these study rooms can be converted to additional guest rooms. One of the study rooms is equipped with a dedicated bathroom, and the second has easy access to the downstairs bathroom. The South study room also has easy access to the beautiful roof terrace – which incorporates an outdoor sofa with a panoramic view of the dining and living pavilions, as well as the 25-meter pool and pool pavilion.

Click HERE now to continue your tour of the villa >>>>

Architectural drawings of the Villa Sawah Lebak grounds in Bali

The Upstairs Study area of Villa Sawah Lebak

The Upstairs Study area of Villa Sawah Lebak